Share |

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Σταύρος Βιδάλης - ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΙΔΑΛΗΣ της Ασημίνας και του Αθανασίου
Έτος και Τόπος γέννησης: 11/2/1958 – Αθήνα
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση:
Ζάννειο Πρότυπο Πειραματικό Τεχνικό Γυμνάσιο Πειραιά.
Τριτοβάθμια εκπαίδευση:

-       Ανώτατο Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής & Πολεοδομίας  ION MINCU, Βουκουρέστι Ρουμανία.
-       Συνέχεια σπουδών στο Βέλγιο στην Αρχιτεκτονική σχολή της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών VICTOR HORTA.
-       Πρακτική επαγγελματική εξάσκηση στο Μαρόκο (stage). Επαγγελματική εξάσκηση στον σχεδιασμό κτιριακών εγκαταστάσεων, νέων πόλεων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, κ.α. σε μελετητικά γραφεία της Ραμπάτ.
-       Συνέχεια σπουδών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας.
-       Πτυχίο Αρχιτέκτονα-Μηχανικού με ταυτόχρονη είσοδο στον επαγγελματικό στίβο. Άδεια άσκησης επαγγέλματος 12-4-1989
Παράλληλες σπουδές:
Σπουδές σκηνοθεσίας (2 έτη) στην ανωτάτη σχολή κινηματογράφου INSAS, των Βρυξελλών, με καθηγητές μεταξύ άλλων τους André Delvaux και Henri Colpi.
Ξένες γλώσσες:  Γαλλικά, Αγγλικά, Ρουμανικά.
Μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε):  Αρ. 54838
Μελετητής δημοσίων έργων: Πτυχίο Μελετητή, Αρ. 10253, κατηγορίες Γ6, Β7.
Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών
Μέλος του Ελληνο-Αραβικού Επιμελητηρίου
Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες:
Μετά το Μαρόκο επιστροφή στην Ελλάδα (1985) και συνεργασία με διάφορα μελετητικά γραφεία, ολοκληρώνοντας παράλληλα τις σπουδές αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ. Πτυχίο στην έδρα της ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ. Στη συνέχεια μετάβαση στο ελεύθερο επάγγελμα. Συμμετοχή σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς εθνικούς και διεθνείς. Συμμετοχή σε εκθέσεις αρχιτεκτονικού έργου. Αυτοαπασχόληση με ιδιωτικά έργα, κατοικίες, μικρά ξενοδοχεία, και κτίρια γραφείων. Συμμετοχή με εργοληπτικές εταιρείες σε μελετοκατασκευές για έργα δημοσίου. Κατά περιόδους τεχνικός σύμβουλος έργων-μελετών  δημόσιων οργανισμών και τοπικής αυτοδιοίκησης. Ορισμένα από τα προβεβλημένα έργα είναι:
- Άγιος Υάκινθος, στον Ψηλορείτη, Ανώγεια. Με συνεχή προβολή από τον ΕΟΤ μέσω διαφημιστικών βίντεο, των μνημείων της Κρήτης.
- Το 2004 η μελέτη «31ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών» υπήρξε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης ερήμην του μελετητή, λαμβάνοντας μεγάλη δημοσιότητα κι απασχόλησε την κοινή γνώμη ως πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, με τίτλο «Τα σούπερ σχολεία του Γιώργου» (ΓΑΠ).   
Διεθνείς Διακρίσεις:
Διάκριση από τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA) στο πλαίσιο της έκθεσης της Δεύτερης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης «HABITAT II»  του ΟΗΕ  για την πόλη και την κατοικία (mention- region II). Κωνσταντινούπολη, Ιούνιος 1996, για τη μελέτη ανάπλασης του πολεοδομικού κέντρου της πλατείας Ελευθερίας του Ηρακλείου Κρήτης και τον περιβάλλοντα αυτήν αστικό ιστό.
Καλλιτεχνικές δραστηριότητες:
-        Το 1996 σκηνοθέτησε εννέα ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ 2, για την εκπαιδευτική περιβαλλοντική σειρά «Πλανήτης Γη SOS».
-        Το 2000 ολοκλήρωσε την πρώτη του ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους «ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ», ασπρόμαυρη, διάρκειας 130’  φιλμαρισμένη στον Κορυδαλλό, με θέμα «το ερασιτεχνικό θέατρο, την αγάπη και την ανάγκη των ανθρώπων να υποδυθούν το ρόλο κάποιου άλλου». Στη ταινία συμμετείχαν θεατρικά τμήματα του Δήμου Κορυδαλλού καθώς και το Α’ ΚΑΠΗ Κορυδαλλού. Η ταινία παρουσιάστηκε το 2001 στα κρατικά βραβεία του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Βασικοί ηθοποιοί: Βασίλης Τσάγκλος, Ρηνιώ Κυριαζή, κ.α. Η μουσική της ταινίας κυκλοφορεί στη δισκογραφική αγορά, τραγουδά ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.  
Έκτοτε ακολουθούν ως γραφή και συγγραφή τα σενάρια:
-       ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ: Σταύρος Βιδάλης κι Άρης Κυριαζής. Θέμα «τα αδιέξοδα της νεολαίας και το πρόβλημα των ναρκωτικών».
-        Η ΑΝΑΣΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ: Θέμα «η διακίνηση γυναικών από το πρώην ανατολικό μπλοκ. Μια αντιπαράθεση της τραγωδίας της Ιστορίας με το ατομικό πεπρωμένο για το όνειρο μιας ανθρώπινης ζωής».     
-       ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΜΙΑΣ ΥΠΟΣΧΕΣΗΣ: Θέμα «η δυσαρμονία του έρωτα μέσα σε μία καταρρέουσα ελληνική πραγματικότητα, ατομικής και συλλογικής χρεωκοπίας». 
-        Ο ΠΛΩΤΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ: Σταύρος Βιδάλης, Γιώργος Κοκκινάκος. Θέμα «η  ψυχική υγεία στην Ελλάδα. Επτά ιστορίες ψυχιατρείου αποτυπώνουν και διερευνούν το πρόβλημα… όχι μόνο των εντός αλλά και των εκτός των τειχών».
Ως σκηνογράφος έχει συνεργαστεί σε θεατρικές παραστάσεις θεατρικών ομάδων του 18 ΑΝΩ.
Στο χώρο των γραμμάτων υπήρξε πρόσφατη παρουσία (άνοιξη 2012) με την ποιητική συλλογή «Σκοτεινές Παραβάσεις», editions Brandon, Γαλλία. Τον Μάιο η συμμετοχή του ποιήματος «Χρησμός», στους ΚΗ’ Δελφικούς Αγώνες ποίησης που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ) απέσπασε τιμητική διάκριση.
Υπήρξε επίσης μέλος του Δ.Σ του ετήσιου Φεστιβάλ Υακινθείων που διοργανώνεται στον Ψηλορείτη, των Ανωγείων της Κρήτης.

περισσότερα:  http://vidalisarchitect.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου